19 Ekim 2015 Pazartesi

Parsel Editörü Kullanım Klavuzu - 2 Nokta Editörü

Nokta Editörü


NOT: Arayüzdeki Tablodan Veri Girişi Yapmamaya Özen Gösteriniz. Hata alabilirsiniz.
Noktalar girilirken uyulacak kurallar şöyledir;
1-       Aynı nokta ismini kullanma özen gösteriniz. / - gibi karakterler ile ayırınız.
2-       Aynı koordinatta farklı isimli noktalar kullanmamaya özen gösteriniz.
3-       Ondalık ayracı olarak nokta kullanınız ( BİLGİSAYARINIZDAN DA ONDALIK AYRACINI NOKTA YAPINIZ)
4-       Mümkünse tüm noktaları aynı tabakada giriniz.
5-       Arayüzden düzeltme ve ekleme yapmayınız. Bu işlemleri Menü’den yaptırınız.
6-       Nokta adı, koordinat ve açıklama girerken %&()=?#${[]} gibi karakterler girmeyiniz. Aksi halde hata alabilirsiniz.
7-       Parsel Editöründe oluşturduğunuz noktayı bu alana giriniz.
8-       Menüleri anlayarak menüler ile pratik nokta veri girişi yapmayı alışkanlık haline getiriniz.
9-       Projenizi belirli aralıklar ile kaydediniz.

10-    Her nokta girişinde mümkünse PARBİS tabakalarını tercih ediniz.
11-    Nokta Silme İşlemini Menü’den yapınız. En Alttaki satıra veri girişi yapmayınız.
12-    Daha önceden oluşturulan noktalarınızı aktarabilirsiniz.





Yeni Nokta Ekleme , Düzenleme , Silme ve Tümünü Silme lle İlgili  İşlemlere Menü’den Nokta Editörü Simgesinden ulaşılabilir. Bu butonlar ilgili işlemleri yapmaya yarar. Yeni nokta ekleme ve Düzeltme ayrıca anlatılacaktır.
  
Seçilen noktayı silmek için ilgili butona basınız. Bu durumda nokta editöründe bir satır seçmeniz gerekir. Bu durumda seçtiğiniz nokta silinir ve bu işlem geri alınamaz.  Aynı anda birden fazla nokta  silme veya filtreleme ilerleyen sürümlerde gelecektir.

Tüm noktaları silmek için ilgili butona basınız. Bu durumda sadece nokta editöründeki tüm veriler silinir ve bu işlem geri alınamaz.

·          Tüm projeyi silmek için ( tabaka, nokta, parsel ) Yeni Proje butonuna basmanız gerekir.









Nokta EKLE Kuralları:

Noktanın CAD,GIS programlarında gösterileceği tabaka adını seçiniz. Bu tabaka her veri girişinde girilmeyecektir, bir sonraki nokta eklemesinde bu sabit kalacaktır. Tabaka yoksa, eklenmesi gerekir aksi halde veri güvenliği için ekleme işlemi yapılmaz.

Önerimiz: Parbis_Nokta tabakasında girmeniz.

Nokta numarasını girerken mükerrer olmamasına özen gösteriniz, Bir sonraki nokta eklemesinde girdiğiniz nokta numarasına 1 ekleyerek otomatik gösterecektir. 2,3.. ekleyerek atlatma özelliği ilerleyen sürümlerde gelecektir.

Açıklama kısmına nokta ile ilgili sorun, uyarı vb. metinleri yazabilirsiniz. Açıklamayı sabit bırak butonuna basarak bir sonraki eklemelerde tekrar aynı açıklamayı yazmak zorunda kalmazsınız ( Program yeniden başlatıldığında silinir )


Y,X,Z Koordinatlarını sayı olarak ondalık ayracı nokta olarak giriniz. Eğer Y,X,Z koordinatlarınızın belirli kısmı sabit ise sabit olan kısmını girmeden veri girişi yapıp daha sonra hepsine toplu koordinat değeri ekleyebilirsiniz.


Mesela 4252525.25 , 44252415.15 gibi ilk 3-4 hanesi aynı olan koordinatlar için bunları girmenize gerek kalmadan sadece 2525.25 ve 2415.15 değerlerini ardışık ve seri şekilde giriniz. Tüm veri girişi tamamladıktan sonra ana menüden  tıklayarak buradan  sağda gelen ekranda Y,X,Z değerlerine ekleme girerek otomatik değer ekleme yapabilirsiniz. (NOT: Tüm Koordinatlara uygulanacaktır.) Bu editörde kutucuklarına yanına + … ekleme özelliği bir sonraki sürümlerde gelecektir.



Nokta Adını girerken P.,N. Vb. sürekli aynı karakterleri girmek yerine sadece sabit olmayan değerleri girererek daha sonra ana ekrandan menüden ilgili menüye tıklayarak nokta adının başı ve sonuna karakter ekleyebilirsiniz. Mesela tüm noktaların başına P. Yazdırılması gibi özellik  ile, sonuna /B gibi isim ekleme   ile yapabilirsiniz. Bu butonlara bastığınızda aşağıdaki ekranlar gelecek. Karakterleri kutucuğa yazdıktan sonra Ekle/Değiştir  butonuna basınız. Bu durumda tüm noktaların isimleri istediğiniz formatta değişecektir.






Not: Bu işlem geri alınamaz.

Nokta editöründeki tüm Z değerlerini sıfırlamak isterseniz  butonuna basınız. Bu durumda tüm Z değerleri otomatik sıfırlanacaktır. ( Google Earth vb. programlara veri atma işlemlerinde sık kullanılır.)

Bu işlem geri alınamaz. Bu işlem öncesi projenizi farklı kaydediniz.


Nokta editöründe Y ve X koordinatların yerlerini hatalı girmeniz veya bazı projelerde bu koordinatların değişmesi durumu ile karşılaşmanız halinde menüden  tıklayarak Y ve X kolonlarının yerlerini değiştirebilirsiniz.  Bu işlem geri alınabilir ( Tekrar bu işlemi yaparak )

Projenizde noktaların isimlerini değiştirmeniz gerekiyorsa  butonuna basarak yapabilirsiniz. 




Mesela P. Yerine N. Yazma  105/1 yerine 105-1 yazma gibi.

Bu işlem nokta numarasında karakter silme içinde kullanılabilir. Mesela TAKE… ile başlayan içeren veya biten nokta listesinden TAKE kelimesini silmek için Eski Adı: TAKE ,yeni adına hiçir şey yazmadan değiştir butonuna basınız.


Noktalarınızda hiçbir tabaka yoksa, tabaka adı girmeyip daha sonra toplu girmek istiyorsanız
 butonuna basınız.

Eğer sadece tabakası girilmeyenleri tabaka girmek isterseniz.butonuna basınız.
"

Kurallara göre tabaka değiştirme işlemleri ileriki sürümlerde gelecektir. Mesela P. İle başlayan noktaları POLİGON tabakasına alma gibi

Nokta editörüne elle giriş yapmak istiyorsanız yine ilgili kuralları esas alarak aşağıdaki gibi TABAKASINI, NOKTA ADINI, Y,X,Z koordinatlarını ve Noktaya ait Açıklamayı sırasıyla yazınız.


DİKKAT: Satırlarda en alt satır hariç boş satır bırakmayınız.Veri girişinde ana veri giriş kurallarına uyunuz.
Dışarıdan nokta dosyası yüklemek için  Dosya İşlemlerinden  NCN yükle butonuna basıp dosyayı yükleyiniz. Bu dosyanın Netcad’den kaydedilmiş olması gerekir.



Girilen noktaları konuşma, koordinatları konuşarak girme, basılı kağıttaki koordinatları aktarma gibi yenilikler ilerleyen sürümlerde gelecektir.

Nokta Düzeltmek İçin gerekli tüm kurallar, nokta ekleme ile aynıdır.
Düzeltilecek satırı seçerek düzeltme butonuna bastığınızda karşınıza gelen ekrandan düzeltmeyi yaparak Düzelt butonuna basınız..

UYARI: Bu işlem geri alınmaz

Not: BOŞ SATIRI DÜZELTMEYİNİZ (Siliniz)
Not: EN ALT SATIRI DÜZELTMEYİNİZ. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder